”Utmaning att få bra lönespridning”

Publicerad: 2024-04-17

Just nu pågår rals-förhandlingar på förbanden. Jonas Rydmarker är facklig förtroendeman på Tredje Sjöstridsflottiljen samt vice ordförande i Kustflottan OF.

Hur arbetar ni med lön Jonas?

Jag sitter med som representant för facket i ett löneråd på Tredje Sjöstridsflottiljen. I rådet sitter också divisionscheferna, stabschefen, HR-chefen samt flottiljförvaltaren som representanter för arbetsgivaren. Vi träffas ungefär en gång i månaden och hanterar ärenden relaterat till lön. I den bästa av världar så sätter vi lön när en enhetschef har skickat in ett ärende när en individ byter befattning. Då tittar vi bland annat på befattningens krav på ansvar, självständighet, kunskaper och erfarenheter och så sätter vi lön utifrån det.

Vi gör också ett partsgemensamt lönemålbildsarbete det vill säga att vi har en lönebild (en ögonblicksbild över hur lönerna för alla ser ut på vårt förband) och en lönemålbild (målbild för hur lönerna för alla på vårt förband ska utvecklas) och så äskar vi om pengar utifrån den lönemålbilden.

Hur har ni resonerat i den här ralsen?

I samband med att vi äskade pengar för 2023 års rals så identifierade vi några kategorier som vi behöver göra särskilda satsningar på. Vi gör satsningar för att höja lägsta lönerna för yrkesofficerare (29 000/32 00 kronor beroende på befattning) och sjömän (24 000/26 000 kronor beroende på befattning). De behöver komma in i Försvarsmaktens nya lönestruktur. Vi har också äskat pengar för en satsning på yrkesofficerare med teknisk kompetens.

”Det partsgemensamma arbetet och den systematik som vi använder för lönesättning är bra”

Jonas Rydmarker

Vad är den största utmaningen?

Det är att få till en bra lönespridning, speciellt eftersom vi inte fick lika mycket ekonomi tilldelat som året innan. Det är en utmaning att förklara varför vi satsar på att höja lägsta lönerna eftersom en kortsiktig konsekvens kan bli att de som har varit anställda flera år får lika eller bara lite mer i lön gentemot en nyanställd. En långsiktig konsekvens på satsningen blir dock att vi kan använda lägsta lönerna som en hävstång för att höja de som har varit anställda flera år när de byter befattning.

Finns det något positivt som du vill lyfta fram?

Ja, jag tycker att det partsgemensamma arbetet och den systematik som vi använder för lönesättning är bra. Sedan kan man alltid diskutera nivåerna på lönerna, men i grunden är det ett bra system som kan utvecklas.

När kan ni tänkas bli klara?

Vi har som målsättning att utbetalning av rals ska ske på löneutbetalningen i maj.

Om du vill veta hur det går på ditt förband fråga dina förtroendevalda. Den 22 februari blev rals-förhandlingar på försvarsmaktenivå klara. Du kan läsa om dem här.