Vår medlemsrådgivning har stängt 17-18 september. Kanslistöd har dock öppet som vanligt. Om du har frågor om dina anställnings-och arbetsvillkor ring 19 september eller mejla kansliet@officersforbundet.se så svarar vi så snart vi kan.
Publicerad: 2023-10-13
Under årets statliga avtalsrörelse har 29 fackförbund förhandlat med Arbetsgivarverket om tio kollektivavtal. Resultatet är bland annat att märket på 7,4 procent under två år gäller, att löneavtalet får förstärkningar och att parterna gemensamt ska arbeta med hur avtalen ska fungera under fredstida krissituationer.
– Jag är glad och nöjd att vi fått genomslag för ett antal viktiga frågor som äntligen fallit på plats. Det handlar till exempel om att värdera yrkesskicklighet och kompetensdjup samt vikten av skyddsombudens värdering vid lönesättning, säger Lars Fresker, Officersförbundets ordförande.
Den centrala statlig nivå utgör grunden för hur avtalen på försvarsmaktsnivå och OrgE-nivå utformas. I det centrala statliga Rals-avtalet är märket 7,4 procent under en tvåårsperiod. 4,1 procent första året och 3,3 procent andra året.
Det centrala statliga Rals-avtalet har också fått två förstärkningar i form av nya skrivningar. För det första finns det en skrivning om att man vid lönesättning ska ta hänsyn till arbetstagarens erfarenhet och hur den bidrar till verksamheten. För det andra finns det en skrivning om att man vid lönesättning ska ta hänsyn till fackligt arbete och uppdrag som skyddsombud.
– Det är två nya skrivningar som ska användas i samband med lönesättning. Det kan tyckas som små förändringar, men skrivningen om erfarenhet innebär att avtalet trycker på erfarenhet och kompetensdjup. Vi kommer ta det vidare till Försvarsmakten när vi pratar om lönesättning av exempelvis specialistofficerare. Det är också principiellt väldigt viktigt att uppdraget som skyddsombud ska vara meriterande, säger Susanne Hultgren, Officersförbundets förhandlingschef.
Under förhandlingen har Arbetsgivarverket också fått igenom några av sina förslag. I avtalet har rätten att ha betald ledighet vid tentamen tagits bort, men möjligheten att medarbetaren och chefen ska komma överens om betald ledighet vid tentamen finns fortfarande kvar.
– Det är också viktigt att lyfta fram vad Arbetsgivarverket inte fick igenom. De fick inte igenom ett avtal som löper på tillsvidare utan siffor på löneökningar. De fick inte heller igenom förlängd period för att förlägga huvudsemester som skulle inneburit att arbetsgivaren kan förlägga huvudsemester i maj eller september. Det satt vi stopp för, säger Susanne Hultgren.
Nu har Rals-förhandlingar på försvarsmaktsnivå påbörjats som sedan kommer följas av förhandlingar på OrgE-nivå.
– När vi nu har påbörjat förhandlingar med Försvarsmakten om ett nytt Rals-avtal är det avgörande för verksamheten att de behov som parterna på OrgE har identifierat, alltså vilken ekonomi som behövs för att klara av personalförsörjningen, utgör grunden i Försvarsmaktens nya avtal. Det är ett omfattande arbete som nu påbörjats och det finns planerade möten för förhandling november ut, säger Susanne Hultgren.
Är du nyfiken på vad Officersförbundet förhandlar för rekommenderas att du läser förbundets folder.
Under en avtalsrörelse förhandlar den svenska arbetsmarknadens parter, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, om nya kollektivavtal. Samtliga sektorer exempelvis den svenska industrin, kommunerna, regionerna och staten förhandlar. Kollektivavtalen löper på ett, två eller tre år. Kollektivavtalen på statlig nivå kallas för centrala avtal, medan de på försvarsmaktsnivå kallas för lokala avtal och de på OrgE-nivå kallas för lokal lokala avtal. De centrala statliga avtalen utgör grunden för hur de andra avtalen kan utformas, men som generell regel vill parterna att så mycket som möjligt ska regleras i avtal på den nivå som är närmast verksamheten, det vill säga på OrgE-nivå.