Stefan Morin besviken på utredningen om personalförsörjningen

Publicerad: 2025-07-15

Måndagen den 14 juli presenterades ett förslag om hur Försvarsmakten ska klara personförsörjningen. Skriften gör gällande att det inte bör vara aktuellt att ta bort tidsbegränsade anställningar för GSS. Nu kommer förbundsordförande Stefan Morins reaktion på rapporten.

Stefan Morin, ordförande på Officersförbundet.

– Jag konstaterar med stor besvikelse att utredningen rekommenderar att inte ta bort tidsbegränsade anställningar för GSS. Dessa kollegor anställs av en statlig myndighet för att med livet som insats försvara Sverige och våra allierande. De väljer att ta ansvar men behandlas i sin anställning som ett B-lag. Officersförbundets ställningstagande är tydligt. De som arbetar i Försvarsmakten ska ha samma trygghet som gäller i det samhället vi ska försvara! säger han.

Stefan Morin betonar att det i dagens säkerhetspolitiska läge är det av yttersta vikt att behålla all militär kompetens inom det militära försvaret. Därför är det resursslöseri att inte verka för att behålla den kompetensen som GSS-kollektivet bär och som det har gått åt så mycket resurser för att utbilda. Ett av argumenten kring att ha en åtta- eller tolvårsgräns för gruppbefäl, soldater och sjömän brukar vara att det är orimligt att ha 55-åriga soldater. Det är en retorik Stefan Morin vänder sig emot.

– Idag finns ingen åldersgräns för när du kan påbörja din anställning som GSS. Så redan idag har vi 55 åriga soldater. I Ukraina är medelåldern av de som strider vid fronten över 40 år. En blandad arbetsgrupp är ofta mer effektiv än en helt homogen, säger han.

En annan anledning som ibland anförs av förespråkare av tidsbegränsade anställningar är soldater, likt en elitidrottare, skulle få förslitningsskador och att soldatprofessionen därför inte varar under en livstid. Inte heller det argumentet håller.

– Det är en felaktig bild att alla GSS har en konstant hög fysisk arbetsbelastning. Alla GSS bär inte tungt och går långt varje dag. Det finns GSS i teknisk tjänst, inom IT, logistik och flera andra viktiga områden. Dessutom är Försvarsmakten en stor arbetsgivare som bör klara av att erbjuda varierade arbetsuppgifter under en långvarig anställning.

Slutligen vänder sig Stefan Morin mot uppfattningen att Försvarsmakten har ett ansvar att skydda sin anställda mot den fysiska och psykiska påfrestningen det innebär att vara i en stridande befattning – och att ett arbete som GSS därför inte kan vara livslångt.

– Alla arbetsgivare har ett ansvar att skydda sina anställda mot en ohälsosam arbetsmiljö. Yrkesofficerare torde innefattas i samma argument och har inte samma tidsbegränsade anställning, säger han.

Här kan du läsa SOU 2025:86 Redo! En utredning om personalförsörjningen av det militära försvaret.