”Det måste till stora förbättringar”

Publicerad: 2024-11-22

Hallå där Carl Miemois! Du är ombudsman på kansliet och har jobbat bland annat med att ta fram förbundets URA-guide. På vilka sätt arbetar förbundet med frågor kring utlandstjänstgöring?

– Vi arbetar med frågorna på många olika sätt. Vi ger råd och stöd till medlemmar vid olika typer av utlandstjänstgöring. Just nu arbetar vi med tre avtal; det så kallade utlandsavtalet för den väpnade truppen som vi har tillsammans med Försvarsmakten och tillämpningen av URA-avtalet som vi och de andra arbetstagarorganisationerna inom sta-ten har tillsammans med Arbetsgivarverket. URA- avtalet gäller fortsatt för Försvarsmaktens personal tills eventuellt ett nytt avtal kommer på plats. Nu har arbetstagarorganisationerna inom staten tillsammans med Arbetsgivarverket startat förhandlingar om ett nytt avtal som ska omhänderta utlandsstationerad personal som har en internationell arbetsskyldighet.

Den senaste tiden har det diskuterats flitigt i sociala medier om vad utlandsstationering innebär för medföljande. Vad gör förbundet i den frågan?

– Det är på sätt och vis en svårare fråga eftersom det inte handlar om att ändra ett avtal som vi som part är med och förhandlar om, utan att ändra lagar och regler vad gäller andra myndigheter exempelvis Skatteverket och Försäkringskassan. Officersförbundet menar att eftersom den militära personalen i Försvarsmakten har internationell arbetsskyldighet så är det helt orimligt att den utlandsstationerade och medföljande kan bli utförsäkrade ur det svenska socialförsäkringssystemet. Det måste till stora förbättringar. Vi arbetar med att påverka arbetsgivarorganisationerna, politiken och allmänheten. Samtidigt som vi arbetar med tillämpningen av URA-avtalet pågår också ett arbete i utlandsrådet för att diskutera eventuella lösningar för medföljande. I rådet sitter Arbetsgivarverket, Försäkringskassan och Skatteverket och vi är en part som blir rådfrågade.

Carl Miemois