Seminarium om den svenska officersmodellen under lupp: perspektiv på specialisering, komplementaritet och professionalisering

Publicerad: 2024-10-07

Den svenska officersmodellen med officerare och specialistofficerare/NCOs har växt fram som en idé av komplementaritet under en tid av stora förändringar inom Försvarsmakten. Båda officerskategorierna ska tillsammans skapa ett starkt officerssystem men kritiska åsikter har under en längre tid förts fram kring dess ändamålsenlighet. NATO-inträdet skapar också nya utmaningar och möjligheter för den svenska officersmodellen där specialistofficerarna påstås ofta utgöra den militära organisationens ryggrad (”the Backbone of the Army” o dyl). Trots det har kategorin historiskt uppmärksammats långt mindre än officerare och soldater när det gäller forskning. Sedan några år studeras dock förändringar i svenska officerssystemet inklusive specialistofficerskategorin.

Under 2022 och 2023 har tidigare vetenskapliga seminarier genomförts i Göteborg.

I viljan och syftet att driva på en mer ingående diskussion och stärka professionaliseringen av den svenska officersmodellen inbjuder härmed officersförbundet och Göteborgs Universitet till 2024 års upplaga av seminariet.

Under seminariet kommer bl a Håkan Silverup och Peter Tillberg att diskutera professionaliseringen av ett officerssystem. Därpå kommer Officersförbundet att problematisera yrkesutövning & yrkesutveckling avseende den militära yrkesrollen.

Projektet ”Yrkesofficerares Professionalisering och Karriärutveckling” kommer att presenteras av Per Thilander, Roland Kadefors, Gunnar Gillberg & Karl Ydén. Vi har också nöjet att få lyssna till Sanjeev ”Jay” Sivasankaran på videolänk som är Warrant Officer i US Army. Mot bakgrund av en intensifierad debatt om trebefälssystemet, akademisering, lönestrukturer, ledningstriader samt konsekvenser av ett svenskt NATO-medlemskap utlovas intressanta fördjupningar och diskussioner.

Seminariet genomförs den 14 november på Hotell Nordic Light intill Stockholms Central i ett samarbete mellan Officersförbundet, Centrum för global HRM (CGHRM) och stiftelsen IMIT. Seminariet startar kl. 12.30 och pågår till ca kl. 17.00, följ skyltning från receptionen till lokalen – LUMINE. Därefter bjuds det på middag och samkväm i anslutande lokaler. En paus för kaffe sker under seminariet.
Seminariet är kostnadsfritt och anmälan görs till e-postadress: anmalan@officersforbundet.se Om det uppstår frågor om anmälan, kontakta helena.elliott@officersforbundet.se

För övriga frågor, kontakta karl.yden@gmail.com eller johan.hansson@officersforbundet.se

Seminariet är den 14 november. Sista dag för anmälan är 1 november. Antalet platser begränsas av lokalstorleken så ju tidigare anmälningarna kommer in desto större är chansen att få plats.

Varmt välkomna!