Gör det enkelt för gruppchefer att bli yrkesofficer

Publicerad: 2025-05-09

Ett större fokus på vår profession, dess utbildningsvägar och yrkesutveckling behövs i Sverige. Det skriver förbundsdirektör Johan Hansson som även hoppas att framtiden bjuder på bättre möjligheter att vidareutbilda sig inom det militära.­

Enligt Försvarsmakten omfattar den militära professionen alla i Försvarsmakten oavsett personalkategori, anställnings- eller avtalsform. På Officersförbundet är definitionen snävare. Vi har fokus på den militära yrkesarbetande personalen och talar därför hellre om yrkesofficersprofessionen – men vi företräder även gruppchefer, soldater och sjömän. I en föränderlig värld där det svenska försvaret blir allt viktigare är det angeläget att alla militära yrkeskategorier är tydliga och att de går att jämföra med motsvarande kategorier hos våra allierade i Nato. Så är det inte riktigt idag. Försvarsmakten har valt att skilja nivåer och kategorier åt på ett sätt som till viss del saknar internationella jämförelser. Men i det rådande världsläget måste denna yrkesutveckling systematiseras på ett sätt som såväl ökar professionalismen, som att hela systemet med gruppchefer – specialistofficerare – officerare blir ett tydligt trebefälssystem med goda möjligheter att snedda mellan kategorierna och där vunnen erfarenhet och kompetens från den ena kategorin tas med och värderas på ett positivt sätt om och när man byter befälskategori.

För att möta framtidens utmaningar och säkerställa en professionell och relevant yrkesutveckling för Sveriges trebefälssystem vill jag även se:

  1. En tydligare yrkesutveckling för att professionalisera de anställda gruppbefälen. Rätt hanterat, med god utbildning och yrkesutveckling samt goda löner och villkor borde vi kunna få till ett mer robust trebefälsystem där korpraler, furirer och överstefurir ökar i antal. Dessa hade sedan kunnat avlasta yrkesofficerarna och så småningom bli de underofficerare som saknas i Försvarsmakten.
  2. Att det system där välmeriterade och kompetenta gruppchefer vidareutbildar sig till officerare eller specialistofficerare också innebär att de kan tillgodogöra sig den kompetens de redan har. Det ska vara enkelt att kompetensutvecklas på detta sätt.
  3. Att kurs- och examensmål hos Officersprogrammet (OP) ses över eftersom de i dagsläget är för generella och inte ställer adekvata krav på funktionell yrkesutveckling och yrkeskurser. I dagsläget räcker inte OP och Högre officersprogrammet som formell utbildning för att bli en mer professionell senior officer. 

I korthet efterfrågar jag en större professionalisering och en tydligare yrkesutveckling inom det militära Sverige. På Officersförbundet slår vi vakt om att våra medlemmar och den heltidstjänstgörande militära personalen har den kompetens och yrkesutveckling samt professionalitet som krävs i den omvärld vi lever i.

Text: Johan Hansson

Foto: Stefan Tell