Publicerad: 2025-03-29
Inget snack om enskilda avtal eller olika sorters lönesättning – däremot diskussioner om den svenska modellen och utmaningar kopplade till rollen som förtroendevald. Från den högre fackliga ledarutbildningen Michael Jarkö just har avslutat tar han med sig nya perspektiv.
– Jag har lärt mig nya sätt att uttrycka sig, säger han.
Han är fackligt förtroendevald på heltid och sedan februari ordinarie styrelseledamot på Officersförbundet. Fanjunkare Michael Jarkö på Stockholms amfibieregemente, där han tidigare har arbetat som teknisk chef, hade alla kvalifikationer för att gå den högre fackliga ledarutbildningen i regi av Offentliganställdas Förhandlingsråd (OFR).
– Framför allt lär man sig mer om ledarskap och förändring och på vilka sätt man kan nätverka med andra inom offentlig sektor. Men det allra viktigaste är att man lär sig lyfta blicken över den egna organisationen och över myndigheter. På den här kursen är det inte bara det militära som gäller, säger Michael Jarkö.
Högre facklig ledarskapsutbildning är en kurs på plats i Sigtuna för förtroendevalda inom offentlig sektor i högre ledande roller i förbundet, så som till exempel regionala eller nationella ansvar och som har behov av en högre ledarskapskurs. Utbildningen är utspridd över ett halvår med fem kurstillfällen på tre dagar var. Den genomförs tillsammans med OFR och på kursen blandas deltagarna från olika positioner inom det offentliga och de får också besöka varandra på respektive arbetsplatser. Michael Jarkö skuggade under en dag en kursare som arbetade på Bolagsverket i Sundsvall medan han själv blev skuggad av en person från Polisförbundet.
– Jag såg både likheter och olikheter med de andra förbunden och myndigheterna. Läkarförbundet och Polisförbundet är ju båda yrkesförbund som oss så där fanns det många likheter. Men även när det gäller saker som den svenska modellen så gäller den ju överallt.
Fler frågor som togs upp var hur stor tillit har svenskarna till det offentliga och till sina förtroendevalda? Och hur ser det ut på andra håll i världen? Hur kommer det vara 2050 – existerar kollektivavtal fortfarande då?
– Vi fick höja blicken, helt enkelt. Inte prata om ersättningar och jobb utan anta ett helikopterperspektiv.
Sammantaget var det utbildning som Michael Jarkö kommer att bära med sig på flera sätt in i sitt fortsatta arbetsliv. En nyttig erfarenhet om hur man även inom ramarna för OFR kan göra gemensam sak för att dra mot samma mål när det är tid för att förhandla med Arbetsgivarverket. Nyttigt var också en avslutande övning som Michael Jarkö först avfärdade som “flummig“.
– Vi fick öva på olika sätt att uttrycka oss. Ett sätt var poetry slam. Jag som kan vara lite fyrkantig ibland fick öva på att sätta ord på det jag ville förmedla på ett annat sätt än att bara skriva ett mejl. Det var annorlunda och obekvämt men öppnade samtidigt en värld för mig, säger Michael Jarkö.