Hennes frågor ska ge officerare en bättre arbetsmiljö

Publicerad: 2025-02-11

Doktoranden Emma Oskarsson forskar om den psykosociala arbetssituationen för yrkesofficerare. Foto: Joel Thunberg / Privat

Doktoranden vid Försvarshögskolan i Karlstad, Emma Oskarsson, undersöker om och i så fall hur arbetssituationen för yrkesofficerare i Försvarsmakten förändras mot bakgrund av pågående tillväxt och ökad arbetsbelastning.

Hon genomför nu sin forskarutbildning vid Stockholms universitet och en del i den är undersökningen som 9 000 medlemmar i Officersförbundet bjuds att delta i. Genom att logga in via hemsidan kan du svara på den enkät som ligger bland meddelandena.

Vad gör undersökningen unik?

– Det finns jättemycket forskning om psykosocial arbetsmiljö och hur det relaterar till arbets- och hälsorelaterade utfall. Det som gör denna undersökning unik är att den dessutom fokuserar på personliga resurser och vilken betydelse de kan ha för hur man upplever och tolkar krav och resurser i arbetsmiljön. I förlängningen handlar den även om hur sådana faktorer kan påverka olika hälsorelaterade utfall ­ – som exempelvis psykisk hälsa, välbefinnande och vad man har för attityder kopplade till arbetet. Och det finns det inte lika mycket forskning på.

Varför ska man svara på enkäten?

– Dels för att bidra med kunskap, dels för att undersökningen i framtiden är tänkt att förbättra den psykosociala arbetsmiljön. Med hjälp av den kommer man kunna rikta ökat stöd och resurser till dem som behöver. För den enskilda individen som svarar på enkäten kan frågorna innebära att man börjar reflektera kring sin egen arbetssituation. Kanske kan det leda till personliga insikter där man förändrar sitt beteende i positiv bemärkelse. Undersökningen är viktig för vetenskapen, organisationen och för individen.

Finns det några indikationer på att just officerare är särskilt utsatta för psykosociala utmaningar på jobbet?

– Försvarsmakten växer, det ska in fler anställda och vi har precis gått med i Nato. Det ställer krav på ökad flexibilitet och anpassningsförmåga hos personalen hos Försvarsmakten vilket kan leda till nya förutsättningar med ökad stress och arbetsbelastning. Därför är det viktigt att fokusera på vilka personliga resurser som blir viktiga för att mäkta med den nya situationen.

Svarar våra medlemmar anonymt eller kan de på något sätt spåras via sina svar?

– Man ombeds att lämna sitt personnummer så ja, du kan spåras när man därmed samtycker till att projektet kan få hämta ut registerdata från andra prövningen hos Plikt- och prövningsverket. Uppgifterna behandlas konfidentiellt och resultat kommer att presenteras på gruppnivå så att inte enskilda individer kan identifieras.  Men för den som hellre vill vara helt anonym går också bra att inte uppge sitt personnummer när frågorna besvaras.