Under sommaren har kansliet öppet, men med något lägre bemanning veckorna 27-33. Under vecka 29 är kontoret stängt. Du kan alltid mejla kansliet@officersforbundet.se så svarar vi i snabbast möjliga mån.
Publicerad: 2025-07-07
Endast en procent att svenskarna kan tänka sig att bli soldat till dagens lön. Det visar en ny undersökning från Norstat.
För att säkra ett stabilt framtida svenskt försvar vill förbundsordförande Stefan Morin vill se löneökningar för såväl soldater som officerare.
Vi lever i tider av försvarssatsningar. Så sent som i mitten av juni kom nyheten att riksdagens samtliga partier ställer sig bakom en historisk upprustning av det svenska försvaret. Totalt kommer man att satsa ytterligare 300 miljarder kronor som ska gå till att köpa in ny materiel, förbättra luftvärn och ammunition samt stärka det civila försvaret. Officersförbundets ordförande Stefan Morin välkomnade beskedet men passar också på att meddela att även soldater och officerare bör få ta del av satsningen i form av löneökningar.
– Jag hoppas att den extra ekonomin märks av i kommande avtalsförhandlingar och når våra medlemmar, säger han.
Lönen är den fråga som engagerar Officersförbundets medlemmar mest. Grundlönen för en soldat ligger på cirka 25 000 kronor i månaden, och för en yrkesofficer 30 000 kronor. Det är på tok för lite, enligt Stefan Morin som också refererar till en medlemsundersökning från 2024 där det framgick att tre av tio medlemmar övervägde att sluta på grund av lönen. En majoritet av de som svarat på undersökningen tyckte inte att deras lön är rimlig i förhållande till deras ansvarsområden.
– Våra medlemmar bär varje dag ett stort ansvar för Sveriges säkerhet. Ska vi långsiktigt kunna behålla och rekrytera kompetent personal, måste deras insatser också återspeglas i rimliga arbetsvillkor och konkurrenskraftiga löner, säger han och fortsätter:
– Grundlönen är för liten. Sedan har många en ersättning som är högre på grund av ett väldigt högt arbetstryck och de får ersättningar för övertid, övningar och insatser.
En ny undersökning från Norstat, på uppdrag av Officersförbundet, visar att 89 procent av svenskarna tycker att ett starkt försvar är viktigt. Samtidigt uppger färre än 2 av 10 att de kan tänka sig att arbeta som soldat – och bara 1 procent skulle göra det för den faktiska grundlönen. Undersökningen visar också att majoriteten tror att behovet av soldater kommer att öka i framtiden. Trots det uppger 6 av 10 att de inte skulle vilja bli vare sig soldater eller yrkesofficerare – oavsett lönenivå.
Ett fungerande försvar är hela samhällets angelägenhet och då måste också villkoren för dem som arbetar i det prioriteras därefter, menar Stefan Morin. Och det ansvaret ligger hos våra beslutsfattare
– Främst hos Försvarsmakten och Arbetsgivarverket. De måste skapa attraktiva anställningar i staten. Under alldeles för lång tid nu har devisen varit att staten inte ska vara löneledande. Men vi måste våga skapa attraktion för att ta tjänst hos Försvarsmakten. Militär kompetens måste värderas och ersättas högre, säger han.