Problematiskt när det inte går att få ihop en styrelse

Publicerad: 2025-05-08

Den 2 juni har Wanäs OF årsmöte och ska välja ny styrelse. Men vad händer egentligen om föreningen inte lyckas få sina medlemmar att engagera sig i styrelsen?

Officersföreningen Wanäs OF tillhör K3 i Karlsborg och har cirka 500 medlemmar varav endast 300 är aktiva. När föreningen snart måste välja ny styrelse finns det en viss oro över att de inte ska lyckas engagera tillräckligt många personer. På grund av tjänstledighet i höst kommer Emil Olson att avgå som ordförande i juni. Han befarar att det kommer bli svårt att hitta nytt folk till styrelsen, redan idag är den sällan komplett på sina styrelsemöten. Trots att regementschefen har varit tydlig med att det fackliga arbetet ska prioriteras så är det svårt att få medlemmarna att engagera sig.

Emil Olson är avgående ordförande på Wanäs OF. Han hoppas få en efterträdare i juni. Foto: Laila Abrahamsson Johansson

Jag upplever att det finns en väldigt stark lojalitet till uppgiften, till sitt jobb. Det kan leda till att det kan kännas som att det finns ett visst motstånd till att göra annat än sin huvudsakliga tjänst. Jag tror inte att våra medarbetare tycker att det är negativt med fackligt arbete, de flesta är tvärtom väldigt tacksamma till att vi finns, men många prioriterar nog huvudtjänsten först, säger han.

Styrelsen har under året arbetat med att stärka föreningen och dess arbete genom att kontinuerligt involvera förtroendevalda från enheterna vid beslutsfattande och att närvara vid samverkan mellan arbetsgivaren och arbetstagarorganisationen (ATO). Närvaron och engagemanget från alla enheter är oerhört viktig för att kunna fatta så rationella och förankrade beslut som möjligt. Styrelsen har aktivt jobbat för att få med representanter från alla enheter, även om de gärna hade sett en bredare förankring på de två större bataljonerna och regementsstaben på regementet. Än så länge är det till exempel bara officerare som sitter i styrelsen, och där hade gärna även soldater också fått ta plats.

Det fackliga arbetet är viktigt. Ordföranden kan peka ut ett par förändringar som har skett bara det senaste året tack vare föreningen.

– ­Vi har fått K3 att rätta sig efter arbetstidsavtalet. Tidigare betalade de inte ut omplaneringstillägg på rätt sätt, vilket de gör nu. Vi har också enats i synen på hur man nyttjar restid, så numera får medlemmarna rätt ersättning för restid och övertid när man reser utanför arbetstid till Skövde, säger han.

Det är ovanligt att en lokalförening inte får ihop en styrelse, enligt förbundsdirektören Johan Hansson.

– Visst finns det exempel på att det ibland kan vara lite svårt, men medlemmarna tar allt som oftast sitt ansvar för att den aktuella föreningen, säger han.

Men om en förening inte får ihop en styrelse finns heller ingen fungerade lokalförening. Då har arbetsgivaren ingen motpart och kommer därmed att fatta sina beslut helt självständigt utan OFR/O-medlemmarnas inflytande.

– Då får Officersförbundets förbundsstyrelse fatta beslut om att den aktuella föreningens medlemmar får representeras av någon annan. Det kan vara någon utsedd ur förbundsstyrelsen eller från kansliet. En annan lokalförening kan också ges mandat och få i uppdrag att representera den styrelselösa lokalföreningens medlemmar, säger Johan Hansson.

En sådan lösning är givetvis inte önskvärd. Johan Hansson vill att fler ser fördelarna med att engagera sig fackligt. Fördelarna är flera.

– Alla som har anslutit sig som medlem i en förening borde ha ett intresse av att bli representerad av någon man i sin närhet har förtroende för. Att som enskild medlem luta sig framåt och ta ansvar för sina kollegor i en styrelse till exempel är berikade – man får både ökad insyn i förbandets verksamhet och ledning samtidigt som man stödjer sina yrkeskollegor, säger Johan Hansson.