Nya regler ska ge officerare mer rättvisa löner: ”Ett bra första steg”

Publicerad: 2025-04-10

Senast 7 juni nästa år kommer EU:s lönetransparensdirektiv gälla. Tanken är att det ska ge ökad insyn i hur en arbetsgivare sätter sina löner. Försvarsmakten har redan börjat förbereda sig på att implementera de nya reglerna.

Bild: Mahmoud Yahyaoui, Pexels

Syftet bakom lönetransparensdirektivet är att komma tillrätta med löneskillnader mellan kvinnor och män genom att lägga grunden för ökad transparens i arbetsgivarens lönesättning. Arbetstagaren ska alltså får större insyn i lönesättningen. Enligt direktivet har anställda rätt att begära information kring sin lönenivå och dess relation till snittlönen fördelad efter kön och andra anställda som utför lika eller likvärdigt arbete. Redan när en person söker arbeta finns möjlighet att begära information om lönenivån eller lönespannet för den tjänst som söks. Arbetssökande har också rätt till information om relevanta kollektivavtalsbestämmelser som tillämpas för arbetet.

Försvarsmakten har börjat titta på de nya förändringarna så som lagförslaget ser ut nu och vilka delar i verksamheten som kommer att beröras av de nya reglerna. Pierre Hedström, hr-specialist lönebildning på Försvarsmakten, välkomnar det nya direktivet och tror att det kan vara vad som behövs på vägen mot mer jämställda löner.

– Det är i alla fall ett bra första steg i och med att man från lagstiftarens sida känner att vi inte kommer tillräckligt långt, tillräckligt snabbt. Man har identifierat bristen på transparens som en viktig faktor i detta och då tycker jag att det är bra att man genomför det här, säger han.

I Försvarsmaktens årliga lönekartläggning ligger myndigheten på en ganska god nivå när man jämför lönerna mellan kvinnor och män, enligt Pierre Hedström.

– Sett på myndighetsnivå ser det inte alls illa ut och de löneskillnader som ändå finns har vi koll på. Men helt jämlikt är det inte, vi har fortfarande en väg att gå när det gäller det, säger han.

I Sverige ställs redan krav på arbetsgivare att genomföra en årlig lönekartläggning, men enligt direktivet ska dessutom alla arbetsgivare med fler än 100 anställda rapportera till ansvarig övervakningsmyndighet om löneskillnader mellan kvinnor och män. För arbetsgivare med fler än 250 anställda ska detta ske varje år varje år. Företag med minst 100 anställda som upptäcker löneskillnader mellan kvinnor och män som överstiger fem procent ska också, om skillnaden inte motiveras eller åtgärdas inom sex månader, rapportera in sin lönekartläggning.

Den 10 maj 2023 antog EU lönetransparensdirektivet som alltså ska vara implementerat i EU:s medlemsstater senast den 7 juni 2026. I slutet av maj 2024 presenterade den svenska utredningen sitt förslag till genomförande av direktivet och det är nu ute på remiss.

För mer information om EU:s lönetransparensdirektiv läs mer hos Jämställdhetsmyndigheten.