Officersförbundets svar till personaldirektören

Publicerad: 2025-04-15

Slutreplik: Fredagen den 11 april besvarade Kim-Lena Ekvall Svedenblad, Försvarsmaktens personaldirektör, Officersförbundets debattinlägg i Aftonbladet från 29 mars, i ett inlägg på myndighetens blogg ”Försvarsmakten kommenterar”. Kim-Lena Ekvall Svedenblad skriver att Officersförbundets debattinlägg riskerar att ge en snedvriden bild av villkoren och lönerna och uppmanar därför till att de bör ses ”utifrån en större helhet”. Exakt vilken helhet som menas anges inte. Vi ska försöka bena ut det och ge vår bild av helheten.

Helheten för yrkesofficeren är att:

– medianlönen för yrkesofficer är i nästan alla BESTA-nivåer bland de lägsta i Försvarsmakten

– samma kollektivavtal gäller för alla anställda i Försvarsmakten

– yrkesofficeren har inte några extra tillägg 

– att de yrkesofficerare som har 10 000 kr i tillägg /månad har det för att de tvingas att arbeta mer än 40 timmar i veckan

– att de goda möjligheterna till kompetensutveckling som anges består i kompetensutvecklande utbildningar, det vill säga som leder till nya arbetsuppgifter. Under 2024 var det 565 av 9952 yrkesofficerare som genomgick en sådan utbildning, det vill säga 5,8 procent

– att kraven på att arbeta utomlands kommer öka i och med medlemskapet i Nato

– att kraven på tillgänglighet i Sverige och utomlands enligt de flesta bedömare kommer öka i och med det osäkra omvärldsläget

– att de villkor vid utlandsstationering som yrkesofficeren känner till innebär att medföljande måste sänka sina ambitioner samt att man måste vara beredd att lägga en del egna pengar alternativt sänka sin levnadsstandard

– att utbildningen till yrkesofficer endast kvalificerar till anställning i Försvarsmakten – inte hos någon annan arbetsgivare

– att Försvarsmakten aktivt valt att inte ekonomiskt prioritera lönebehoven i rals 24, med hänvisning till ansvar för statlig löneutveckling. Trots lokal enighet kring behoven.

Detta är både helhetsbilden och vardagen för våra medlemmar. Visst har Rals- uppräkningar skett men utgångsläget var väldigt lågt eftersom justeringar inte har gjorts på väldigt lång tid. Vi anser att vi ännu inte hunnit i kapp.

Tilläggen som Kim-Lena Ekvall Svedenblad tar upp är inte unika för yrkesofficerare, alla som arbetar mer än sina ordinarie 40 timmar i veckan får tillägg. Våra medlemmar känner inte igen sig i beskrivningen att officerare i ”genomsnitt” skulle ha så mycket mer. För att komma upp i 10 000 kronor i tillägg krävs en orimlig arbetsbörda, som kraftigt påverkar arbetsmiljön för våra medlemmar. 

Kim-Lena Ekvall Svedenblad tar inte upp arbetsmiljön och de faktum att det är svårt i dag att som Försvarsmaktsanställd kunna kombinera ett fungerande familjeliv som engagerad och närvarande förälder. Resultat från undersökningar som Work Life Balance bekräftar de diskussioner som vi hör ute på arbetsplatserna, i våra kontakter med förtroendevalda om att kraven på rörlighet innebär frånvaro från den privat sociala sfären. För de som står mitt i livet och vill bilda familj, behövs bägge föräldrarnas inkomster men också möjlighet att lämna och hämta barn.

Kraven på rörlighet kommer att öka i och med Nato-medlemskapet, då Sverige troligen kommer att ha permanent baserade förband utomlands. Arbetstiden för en statsanställd är enligt Arbetsgivarverket cirka 2000 timmar. Genom de möjligheter som arbetsgivaren förhandlat till sig kommer övertid, jour, beredskap, förvarsmakts/sjö-dygn, operationer och insatser ge Försvarsmakten möjlighet att kräva 1000-tals fler timmar arbetstid av sina anställda. 

Arbetsgivaren kan också beordra att man ska utföra tjänsteresor med eller utan övernattning. Det finns ingen begränsning hur många tjänsteresor arbetsgivaren kan beordra. Tjänsteresor innebär en begränsning av fritiden i och med att de genomförs till en annan plats än bostadsorten. För tjänsteresor får man ingen ersättning. Traktamente erhålls för att täcka merkostnader med anledning av att man inte bor i ordinarie hushåll. 

Sammanfattningsvis konstaterar jag att Kim-Lenas text inte har stor förankring bland våra medlemmar. Snarare har det mötts av förvåning och irritation. Vem är textens mottagare? Flygtekniker, erfarna yrkesofficerare i bataljonsstaber, fortifikationsofficerare, eller är det talepunkter för chefer?

Slutsatsen blir tyvärr att Försvarsmakten värderar det militära arbetet lågt och att det inte finns någon vilja att förbättra det. Ersättningen som medarbetaren får för sin tillgänglighet är i de vanligast förekommande fallen under 100 kronor per timma. 

Kim-Lena skriver att Försvarsmakten ser fram emot fortsatt dialog med Officersförbundet och övriga arbetstagarorganisationer om hur vi kan förbättra villkor och arbetsmiljö inom ramen för det partsgemensamma arbetet. Officersförbundet välkomnar också den dialogen – vi är alltid redo!

Stefan Morin,

Förbundsordförande

Officersförbundet

Läs debattartikeln i Aftonbladet från 29 mars ”Personalen glöms bort när försvaret rustas”

Länk till Försvarsmakten kommenterare: ”Personalen i fokus när vi rustar försvaret”