Vår medlemsrådgivning har stängt 17-18 september. Kanslistöd har dock öppet som vanligt. Om du har frågor om dina anställnings-och arbetsvillkor ring 19 september eller mejla kansliet@officersforbundet.se så svarar vi så snart vi kan.
Publicerad: 2021-09-24
I dag återinvigs Norrlands dragonregemente, K4, i Arvidsjaur. Det är välkommet – försvaret av Sverige behöver stärkas.
Beslutet om inrättandet togs av riksdagen så sent som i december 2020. Det har alltså gått undan. Det hade inte varit möjligt utan den personal som Officersförbundet organiserar. Det är också våra medlemmar som ska utbilda de värnpliktiga och leda de krigsförband som nu sätts upp.
Behovet av våra medlemmar som består av gruppchefer, soldater, sjömän, specialistofficerare och officerare är större än på mycket länge. För det är inte bara i Arvidsjaur som Försvarsmakten utökar sin verksamhet, tillväxten sker runt om i hela landet. För att säkerställa att rätt kompetenser finns på plats under uppbyggnadsfasen kommenderas (beordras) nu många av våra medlemmar under längre eller kortare perioder att arbeta på de nya förbandsorterna. Inte helt sällan utan möjlighet att ta med familjen, som i veckorna därmed får klara sig utan mamma eller pappa.
Även om vi är glada över att Försvarsmaktens verksamhet utökas sliter det också på våra medlemmar. Och märkligt nog är belöningen från arbetsgivaren väldigt låg – statistiken visar att den militära personalen, alltså kärnkompetensen i Försvarsmakten, ligger i den absoluta botten av myndighetens lönestruktur. Inför försvarsbeslutet förra året krävde Officersförbundet att 325 miljoner kronor skulle tillföras för att höja lönerna för den militära personalen. Men varken Försvarsmakten själv eller politiken var intresserade av det.
Så nu tjänar en plutonchef, med personalansvar för upp mot 40 personer (ungefär lika många medarbetare som i en halvstor livsmedelsbutik), 30 000 kronor i månaden. Skillnaden mellan butikschefen och plutonchefen är förstås att den sistnämnde ska kunna leda sina medarbetare i väpnad strid, i Sverige eller utomlands. Krig kan förstås kännas avlägset så låt mig ta ett annat mer aktuellt exempel: lönen för personalen ombord på de Hercules-plan som var med och evakuerade över 1100 personer från Afghanistan. Vi vet nu att ett av de svenska planen var på väg att lyfta samtidigt som en kraftig bomb exploderade bara några hundra meter bort. Grundlönen för en lastmästare ombord på ett sådant flygplan är 34 000 kronor.
För oss i Officersförbundet känns inte det rimligt, givet det ansvar våra medlemmar har, de risker de utsätts för och de uppoffringar de gör.
Välkomna våra kollegor till Arvidsjaur denna invigningsdag och stå gärna upp för deras rätt till rimliga löner och villkor i arbetet med att försvara den svenska demokratin!
Lars Fresker
Förbundsordförande i Officersförbundet