Vinnaren i skyddsombudstävlingen utsedd!

Publicerad: 2017-05-18

Vinnaren i Skyddsombudstävlingen är utsedd. Stefan Andersson, utbildningsbefäl och nytt skyddsombud på Helikopterflottiljen i Linköping, är den som tillsammans med en vän får en helg på Summerburst i Stockholm.

Hans motivering till varför skyddsombud behövs, och som gjorde att juryn valde honom till vinnare i tävlingen, lyder: ”Jag behövs för att tillse att mina chefer gasar verksamheten på rätt sätt och tillse att arbetsdag blir glädjedag för mina kolleger. Jag skall även tillse att arbetstagaren fullföljer sina plikter så att uppdraget skyddsombud inte klingar illa. Jag ser min uppgift som ett stöd till både chefer och anställda.”

 
Stefan Andersson, nytt skyddsombud och vinnare i tävlingen.

Grattis Stefan! Hur känns det att vinna?
–  Det känns jättekul. När man skickar in till såna här tävlingar så känns det inte som att man har så stor chans att vinna, så det blev en glad överraskning. Jag fick reda på tävlingen efter jag blev vald till skyddsombud, och när jag sedan blev utsedd av OF Helikopter så passade jag på att vara med i tävlingen också, säger Stefan Andersson.

Ser du fram emot nått särskilt på Summerburst?
– Det är alltid trevligt att åka till Stockholm och bo på hotell en helg. Jag kommer att ta med min fästmö. Det är ingen särskild artist eller så som jag ser fram emot, utan det kommer bara bli trevligt att gå på festival.

Hur kom du på att du skulle bli skyddsombud?
– Jag har brunnit för den typen av frågor den senare delen av min karriär, kan man säga. På min nya arbetsplats dök det upp en möjlighet att bli skyddsombud och då anmälde jag mitt intresse och blev sedan vald.

Något särskilt område som du är intresserad av?
– Jag har tidigare upplevt att det har varit dålig kunskap om arbetsmiljöfrågor. Och att man inte har vetat om sina skyldigheter och rättigheter. Mycket i mitt jobb handlar om de säkerhetsregler som finns kopplat till den militära verksamheten, där ser jag att det är min uppgift att påtala dessa så att de följs. Att reglerna inte följs handlar nog mest om okunskap. Man vet inte om att man gör fel. Jag vill som skyddsombud vara en del i planeringen så att chefen upplever att jag kan vara ett stöd i stället för någon som bara säger emot. Jag vill agera i förebyggande syfte och bromsa där det inte funkar, säger Stefan Andersson. 

Tack till alla er som deltog i skyddsombudstävlingen!