Pressmeddelanden

Här kan du läsa våra pressmeddelanden. Våra medlemmar upplever försvarspolitiken i sin vardag. Har du några frågor, tveka inte att kontakta oss.

• Försvarsmakten missar personalfrågan – igen

Försvarsmakten lämnade i dag, den 28 februari, över sitt budgetunderlag för kommande år till regeringen. Officersförbundet kan inte annat än beklaga att myndigheten trots budgetökningar – återigen – blundar för det faktum att även personal kostar pengar. Utan rejäla satsningar på den militära personalens löner kommer målsättningen att stärka försvaret och den operativa effekten de kommande åren att bli mycket svår att uppnå.

• Pressmeddelande: Unga officerare överväger att sluta i försvaret

Tre av fyra officerare som tjänstgjort mellan 3 och 9 år i Försvarsmakten har övervägt att sluta, bara det senaste året. Dålig lön och bristande karriärmöjligheter anges som de viktigaste orsakerna till varför man vill lämna. Detta visas i en rapport som i dag presenterades under ett seminarium på politikerveckan i Visby.

• Pressmeddelande: Personalkris i försvaret - sluta skyll ifrån er, politiker!

På Nyheterna i TV4 i går kväll framkom att militär personal ibland tvingas ta extrajobb för att få vardagen att gå ihop. Det usla löneläget för militärer debatterades sedan av bland andra försvarsministern, som lade över ansvaret på arbetsmarknadens parter. Men finns inga pengar att förhandla om, kan våra medlemmar inte heller räkna med bättre löner. Och att tillskjuta pengarna, det är politikens ansvar.

• Pressmeddelande: Officersförbundet kräver 325 miljoner kronor extra för tryggad personalförsörjning

I det budgetunderlag för 2019 som Försvarsmakten i går överlämnade till regeringen begär myndigheten 10 extra miljarder för att klara sina uppgifter fram till år 2021. Men hur försvaret ska lyckas lösa sin verkliga ödesfråga – att säkra en god och hållbar personalförsörjning – ges föga plats i budgetunderlaget. Nu är det upp till politiken att ta sitt ansvar.

• Pressmeddelande: Stark Försvarsmakt kräver stabil personalförsörjning

På söndag inleds Folk och Försvars årliga Rikskonferens i Sälen, och Officersförbundet finns naturligtvis på plats. Den viktigaste frågan för förbundet att förmedla till övriga deltagare i Sälen är vikten av en stabil personalförsörjning till Försvarsmakten – nu och i framtiden.

• Samtliga officerare förhandlar nu tillsammans

Sveriges officerare – yrkes- och reservofficerare – går nu samman i en förhandlingsorganisation. Det kommer att ge oss en starkare position när det gäller att tillvarata den militära personalens intressen och behov.

• Pressmeddelande: Nya avtal klara för Försvarsmakten

Officersförbundet och Försvarsmakten har kommit överens om nya avtal för ersättningar till Försvarsmaktens cirka 30 000 anställda. Avtalen ökar Försvarsmaktens tillgänglighet och ger personalen rimligare villkor. (2017-04-10.)

• Officersförbundet om vårändringsbudgeten: Mer pengar behövs

Officersförbundet välkomnar att 500 miljoner avdelas till försvaret i vårändringsbudgeten för 2017, varav cirka 400 miljoner till Försvarsmakten. Behoven är dock mångdubbelt större.

• Budgetunderlag påvisar försvarets underfinansiering

Försvarsmaktens budgetunderlag är tydligt med att det saknas minst 6,5 miljarder till och med 2020. Officersförbundet anser att det är bra att myndigheten är tydlig med bristerna, men påpekar att behovet av pengar är än större.

• Militär personal har fortsatt att trygga Sverige ännu ett år – utan rimlig ersättning

Officersförbundets medlemmar har blivit bättre på att försvara Sverige, det framgår av Försvarsmaktens årsredovisning för 2016 som publiceras idag. Vi har stärkt Försvarsmaktens operativa förmåga genom att utbilda, träna och öva oss.