OT 3/2017: Nya avtal visar att systemet fungerar!
Äntligen! Efter snart fem år har vi ett nytt arbetstidsavtal. Inte bara det. Vi har också räddat kvar de värden som fanns i ÖVA- och rörlighetsavtalen. Det fanns ingen garanti för att det skulle bli så här bra. Det har krävt en stor insats.
Innan jag fortsätter med lovsången vill jag vara öppen med att, även om avtalet blev bättre än jag längs vägen ibland trodde var möjligt, det finns kompromisser som ett antal medlemmar kan se som försämringar. Det jag tänker på är att ledighetsreglerna i det nya Försvarsmaktsdygnet och det borttagna förrättningstillägget kan ändra förutsättningarna för vissa.
Vi tar dessa frågor på stort allvar och kommer att utvärdera hur medlemmarna ser på avtalet när det varit i bruk ett drygt år. Om du längs vägen uppfattar att balansen mellan arbete och fritid förskjutits på ett sätt som medför problem, var tydlig med det, både mot din chef och mot din lokala officersförening.
Avtalet är en kompromiss. Försvarsmakten ville ha mer tillgänglighet – vilket det nya avtalet ger. Fast myndigheten fick betala för varje enskild timme man ville ha. Vi får dessutom stopp för missbruket av det tidigare avtalets insatsdelar. Stöd till samhället kommer nu att genomföras och ersättas som nödfallsövertid, vilket styrs upp i ett eget kapitel.
När det gäller resor innebär det nya avtalet att restidsersättningen, det vill säga varje timme när du reser utanför arbetstid, ska ersättas som en vanlig arbetstimme. Resorna ska fortfarande planeras i samråd med den enskilde.
Enkelt och tydligt
Så här ser det ut på varje del av avtalet. Något har vunnits, något har förlorats. Trots detta uppfattar jag avtalet som en framgång. Minns att förra året ville Försvarsmakten dränera 100 miljoner från avtalen. Så blev det inte, tack vare aktiva medlemmar som sade sin mening, samt ett kvickt Officersförbund som lyckades lyfta frågorna till den statliga förhandlingsnivån, vilket fick Försvarsmakten att backa.
Avtalet visar att det system vi har, där två parter förhandlar på lika villkor, ger önskat resultat. Ökad tillgänglighet, men med kompensation till personalen. Detta avtal förenklar dessutom verksamhetsplaneringen för chefer och skapar förutsägbarhet för personalen.
Lön i centrum
En framgång som jag ser det är att fler ersättningar i det nya avtalet baserar sig på din månadslön (I-lön) jämfört med de nuvarande avtalen. Det borgar för att ersättningarna i högre grad kommer att följa med pris- och löneutvecklingen. Nu kan vi fokusera på nästa steg för förbundet – att få upp lägstalönerna till en rimlig nivå! Kombinerat då med någon form av ”kil-lösning” av de lägre lönerna för att bygga en ny rimlig lönestruktur. Men, kan jag lova er, det kommer inte heller att gå enkelt. Det kommer också att ta tid. Fast om vi alla vill, är tydliga och snackar lön med cheferna, kommer det gå. Det är inte rimligt att de som redan förbundit sig att dö och döda för sitt land, om kriget kommer, ska subventionera den politiska oviljan att finansiera försvaret.
Stockholm, 27 april 2017
Lars Fresker, förbundsordförande