Hoppa till huvudinnehåll

Ledare

Officersförbundets presidium lyfter i varje nummer av Officerstidningen fram de viktigaste ståndpunkterna som förbundet just nu driver.

 • OT 2/2021 Trebefälssystemet - väl avvägt beslut krävs

  För några veckor sedan blev Rals-förhand-lingarna klara på försvarsmaktsnivå. Tillförda medel för att höja lägstalönerna för pluton- och kompanichefer, höjda lägstalöner för chefer för organisationsenheter och att nya löner alltid ska sättas i innevarande års löneläge är några av framgångarna. ”Det var då det lilla. Vad ska jag betala fackavgift för?”, kanske du tänker.

 • OT 1/2021 Dags att kavla upp ärmarna

  Så är då 2021 här. Året då allt är tänkt att bli ”som vanligt” igen. Men än är vi långt i från där. Det är Folk & Försvars årliga Rikskonferens ett bra exempel på. Konferensen som alltid hålls på Högfjällshotellet i Sälen var i år både förkortad och i digital form. Men trots det präglades det som sades om Försvarsmakten av framtidstro - nu börjar ju arbetet med att implementera det nya försvarsbeslutet. Såväl försvarsministern som överbefälhavaren konstaterade att den största nyckeln till framgång stavas ”personalförsörjning”:

 • OT 8/2020 Ett avtal bärgat men mycket återstår ännu

  Sent på kvällen blev det klart – vårt kollektivavtal för de kommande tre åren. Det var verkligen på mållinjen, avtalet löpte ut bara timmar senare vid midnatt den 30 november. Den där lite pirrande känslan i sluttampen av en avtalsrörelse är väldigt speciell. Jag triggas alltid av att vilja försöka trycka lite, lite till för att få ut bästa möjliga resultat av förhandlingarna. Om jag tycker att vi lyckades?

 • OT 7/2020

  Det gick ju fint. Inte så att jag tvivlade innan, men ändå. Officersförbundet har aldrig tidigare genomfört ett förbundsmöte digitalt. Så här dagen efter att förbundsmötet avslutats, ser jag tillbaka på några riktigt viktiga dygn där vi pekat ut kursen mot 2023, men också valt bland annat en ny styrelse. Jag ber å hela styrelsens vägnar tacka för förtroendet vi fått att leda förbundet kommande tre år.

 • OT 6/2020 Försvarsmakten måste ändra sin attityd
  till lön

  Så är då avtalsrörelsen äntligen igång! Tisdag 22 september växlade parterna på den statliga sektorn yrkanden.

 • OT 5/2020 Påverka vilka frågor förbundet ska jobba med

  Välkomna tillbaka efter en välbehövlig semester, även om den kanske för de flesta av oss tillbringats något annorlunda än vanligt, i väntan på att samhället ska börja fungera mer normalt igen.

 • OT 4/2020 Omhänderta den farligaste fienden först...

  När detta skrivs så ser det ut som att försvarsuppgörelsen går om intet eller åtminstone skjuts framåt ytterligare i tiden. Tråkigt! Vi behöver en försvarsuppgörelse och vi behöver den NU. Dessutom behöver det vara en bred uppgörelse, helst mellan alla partier men åtminstone så bred att den inte faller ihop efter några år. Försvarsberedningens rapport har stakat ut vägen, nu är det dags att öppna plånboken.

 • OT 3/2020 Det kommer en tid även efter Corona

  Sverige genomlever nu den kanske mest dramatiska samhällskrisen i modern tid. Coronapandemin och dess konsekvenser berör oss alla, i vårt yrkesliv såväl som privat.

 • OT 2/2020 Tillväxt? Ja tack – men även i lönekuvertet

  År 1999 var ingångslönen för en stridspilot 38 000 kronor i månaden. Samma år, 1999, var arvodet för en svensk riksdagsledamot också 38 000 kronor i månaden. Då, för över 20 år sedan, värderade alltså samhället ett av många specialiserade och avancerade militära yrken till samma ekonomiska nivå som våra högsta förtroendevalda lagstiftare.

 • OT 1/2020 Fler GSS, inte färre

  När detta skrivs är vi i slutet av januari, en på de flesta håll i landet historiskt mild och snöfattig vintermånad. Men i vår omvärld råder dessvärre allt annat än blidväder. Omvärldsutvecklingen fortsätter att oroa, vilket gör att kommande försvarsbeslut och debatten inför detta blir extra relevant.