Avtal 24: Mycket att vinna på samboavtal

Publicerad: 2017-05-29

 

Som nykär kan det kännas svårt att prata om samboavtal, men om ni tänker flytta ihop kan det vara ett smart drag av flera anledningar.

 

Du vet vem du flyttar ihop med, men inte vem du separerar ifrån, brukar familjejurister säga. Men om man inte är gifta utan bara sambor är det åtminstone enkelt, eller hur? Då går man bara åt varsitt håll. Icke. Enligt sambolagen ska bostad, möbler och husgeråd som parterna har köpt som ett par delas lika.

Du vet vem du flyttar ihop med, men inte vem du separerar ifrån, brukar familjejurister säga.

Men om man inte är gifta utan bara sambor är det åtminstone enkelt, eller hur? Då går man bara åt varsitt håll. Icke. Enligt sambolagen ska bostad, möbler och husgeråd som parterna har köpt som ett par delas lika.

Noshin Kardel, jurist på avtal24, reder ut begreppen.

Vad är det första man ska tänka på?
– Först måste ni reda ut om ni är sambo enligt lagens mening eller inte.

Bestämmer man inte det själv?
– Socialt får man bestämma själv, men juridiskt är samboskap noga specificerat. Man ska ha ett parliknande förhållande. Två kompisar som flyttar ihop är alltså inte sambor.

Vad är ett samboavtal?
– En juridiskt bindande överenskommelse om att vissa ägodelar inte ska ingå i en bodelning ifall ni separerar och flyttar isär.

Vad är en bodelning?
– Förenklat kan man säga att det är precis vad det låter som – att det gemensamma i det ”bo” som ni har tillsammans delas i två lika stora delar. Det som ska delas kallas samboegendom. Som samboegendom räknas egendom i form av bostad och bohag (möbler och husgeråd) som ni har köpt för att använda gemensamt. Det kan alltså vara allt från stekpannor och kastruller till själva bostaden i sig. Sådant som ni har haft sedan innan relationen påbörjades kan dock aldrig bli samboegendom.

Vad händer om det var ena parten som köpte hela huset?
– Om det gjordes innan ni träffades räknas det inte in i samboegendomen. Men om köpet gjordes när ni redan blivit ett par, med avsikten att båda skulle bo i huset tillsammans, då räknas det som samboegendom och ska delas lika.

Trots att den ena stod för hela kostnaden?
– Ja. Det finns dock en jämkningsregel som man kan åberopa om förhållandet varat en kort tid. Det är dock ingen regel man kan förlita sig på då den som sagt enbart är tillämplig en viss tid in i relationen och normalt sett heller inte helt tar bort effekten av bodelningsreglerna.

Hur undviker vi det här som sambor?
– Genom att skriva ett samboavtal.

Vad är det som regleras i ett sådant?
– I ett samboavtal bestämmer ni i förväg vad som inte ska delas i en bodelning utan behållas av var och en av er.

Vad händer om två sambor köper ett hus ihop men betalar olika mycket i kontantinsats?
– Samma regler gäller även då. Om paret inte har ett samboavtal ska bostadens värde delas i två lika stora delar. Det spelar ingen roll om ena parten har betalat en större del av kontantinsatsen.

Räcker det med ett samboavtal i en sådan situation?
– Nej, här behövs även ett skuldebrev för att säkra att fördelningen ska bli rättvis vid en separation. Skuldebrevet behövs för att jämna ut den ekonomiska ojämlikheten mellan parterna.

Vad borde vi mer känna till som sambor?
– Att sambor inte ärver varandra. Det brukar många missa. Man kan ha levt ihop i många år och ha gemensamma barn men ärver ändå inget. Om det inte finns barn till den avlidne ärver den avlidnes föräldrar eller syskon.

Hur fixar man det?
–Det kan ni ordna genom att skriva ett testamente där var och en av er redogör för vem som ska få vad när ni avlider. Vi kan hjälpa till med det också.

Fakta: Vad är avtal 24?

Officersförbundet har slutit ett avtal med juristbyrån Avtal 24. Som medlem i Officersförbundet kan du skriva samboavtal, skuldebrev testamente och andra avtal helt kostnadsfritt online alternativt till hälften av ordinarie pris med avtal24s jurister. För mer information, besök: www.avtal24.se/officersforbundet.

Har du några frågor eller funderingar kring din situation kan du ringa till juristbyrån avtal24, på 0771 24 00 24, mån-tor 8–20, fre 9–17 eller maila till officersforbundet@avtal24.se.